Unele caracteristici sau abilități personale care sunt considerate inutile sau negative pot arăta de fapt nivelul ridicat al activității creierului; cel puțin, oamenii de știință cred că așa. Care sunt aceste caracteristici și abilități? Cum ne fac mai buni?
1. Te lași impresionat sau distras foarte ușor
Dacă de multe ori te lași distras de notificările din rețelele sociale, de pauzele de ceai sau chiar și în timpul conversațiilor, este posibil să fii mai inteligent decât alții. Cel puțin, oamenii de știință spun asta.
Potrivit unui nou studiu, cu cât este mai greu ca o persoană să rămână concentrată, cu atât este mai inteligentă. Oamenii de știință explică faptul că acest lucru se datorează faptului că este dificil să păstrezi sub control un nivel ridicat al activității creierului.
2. Mergi mult
Oamenii de știință americani au realizat un studiu statistic și au descoperit că oamenii care locuiesc în orașe cu mulți pietoni au ratele de inteligență mai mari decât cei care locuiesc în orașe unde predomină transportul. Aceleași rezultate au fost obținute după cercetarea districtelor pietonale din marile orașe.
3. Realizezi cât de multe lucruri nu știi
Efectul Dunning-Kruger este rezultatul unui studiu al lui Justin Kruger și David Dunning care a devenit un clasic în psihologia socială. Concluzia este următoarea: cu cât o persoană este mai inteligentă, cu atât se îndoiește mai mult de abilitățile sale cognitive.
Cu alte cuvinte, oamenii inteligenți nu se tem să spună „nu știu”. Dacă nu știu ceva, ei pot afla asta de aceea, dacă ai mereu întrebări care îți apar în cap și nu îți este frică să le pui, atunci probabil ești mai deștept decât mulți alți oameni.
4. Ești bun la autocontrol
Oamenii inteligenți sunt capabili să gestioneze impulsivitatea și sunt buni la suprimarea emoțiilor. De asemenea, se gândesc la consecințe înainte de a începe să facă ceva. Un studiu psihologic celebru a constat în următoarele: respondenții au fost rugați să aleagă între două opțiuni – să obțină mai puțini bani imediat sau să obțină mai mulți bani pe tot parcursul anului.
Rezultatele au arătat că respondenții care au ales mai mulți bani, dar mai târziu (sau cu alte cuvinte aceia care au mai mult autocontrol) au obținut mai multe puncte în diferite teste și au obținut mai mult succes în viitor.
5. Deseori amâni lucrurile pe care le ai de făcut
Conform opiniilor cercetătorilor, cei care găsesc cu ușurință un motiv pentru a sări peste un antrenament au o abilitate cognitivă mai ridicată. Majoritatea oamenilor inteligenți tind să-și amâne sarcinile și acest lucru a fost observat de mulți oameni de știință celebri.
De exemplu, Adam Grant spune că amânarea este cheia inovației. Steve Jobs ar putea folosi întârzierea strategică, permițându-i creierului să se odihnească prin trecerea la sarcini complet diferite.
6. Mesteci mereu ceva
Este bine cunoscut faptul că guma de mestecat crește activitatea creierului și concentrarea, din păcate, doar pentru 20 de minute.
Cu toate acestea, oamenii de știință au aflat recent că oamenii inteligenți tind să aibă un obicei de a mesteca ceva în mod constant. Ei explică faptul că atunci când mestecăm, creierul nostru este deschis la reflecție și autoanaliză.